11/01/2024 Report

Com afecta la neu a la natura?

Responsable de comunicació social

Verónica Couto Antelo

Tècnica de Comunicació del CREAF des del 2016. Apassionada del món natural i la seva divulgació. Biòloga (UB), màster en comunicació científica (BSM-UPF) i estudiant Humanitats (UOC).
Share

Si preguntéssim a una persona aleatòria perquè vol que nevi, probablement ens respondria que li agrada fer algun esport de neu, que els paisatges nevats són més fotografiables o que sempre ha somiat amb tenir una caseta on veure com cauen els flocs de neu des de la finestra. En canvi, si li preguntéssim a la natura ens trobaríem que les respostes són menys ocioses, perquè la fauna i la flora, o els sòls, necessiten la neu per camuflar-se dels depredadors o per aïllar-se de la intempèrie, entre d’altres motius. Així que es tracta d’una necessitat molt més primordial.

Desgranem 4 d’aquests beneficis que té la neu per a la natura. 

  1. Aïllant tèrmic.  

Encara que associem la neu al fred, en realitat és un bon aïllant de la calor. Fixeu-vos com algunes poblacions prefereixen dormir en iglús que a la intempèrie! Alguns animals aprofiten aquest aïllament per protegir-se del fred. Per exemple, els estudis demostren que els anys amb més neu les marmotes tenen una major supervivència a l’hivern, perquè el seu cau (on hivernen) està millor protegit. 

Les plantes també es veuen beneficiades per l’efecte aïllant, perquè queden cobertes de neu i no estan exposades al fred intens ni al vent. Especialment quan estan en fase de gemma i són més vulnerables. En aquest casos la neu els ajuda a mantenir una temperatura estable vora els 0ºC en comparació amb l’exterior, on pot baixar més. 

Longitud d'arrels radiculars observada per parcel·la durant la temporada de creixement, en control, retirada de neu a curt termini (1 hivern) i eliminació a llarg termini (11 hiverns). Les dades s'obtenen d'una mitjana de tres tubs de minihoritzó extrets fins a una profunditat de 50 cm en cadascuna de les tres parcel·les per tractament. Infografia adaptada de Gesche Blume-Werry et al. (2016).

  1. Protecció pel sòl. 

La neu evita que el sòl quedi gelat per complet i suavitza les seves temperatures durant l’hivern. Per aquest motiu, davant l’augment de temperatures i la disminució de precipitacions, els sòls estaran més desprotegits davant les gelades.  Existeixen nombrosos estudis que demostren aquest paper de la neu com a protector tèrmic del sòl, mitjançant experiments on es retira una porció de neu i s’observa que la temperatura a sota disminueix amb el temps. 

A més, si es perd la neu i baixa la temperatura del sòl, es veu afectat l’alliberament de nutrients, la descomposició de matèria orgànica, l’activitat microbiana i també augment les emissions d’efecte hivernacle. 

  1. Adaptació històrica. 

La neu ha estat present en molts ecosistemes al llarg de l’evolució i això ha exercit una pressió natural per algunes espècies, que ara hi estan adaptades. És reconegut el cas de la perdiu blanca, el duc blanc o de l'ós polar, que tenen coloracions blanques per confondre's amb el medi que els envolta. Com es camuflarien sense neu?

A més, les temperatures en els ecosistemes de neu també influeixen en la pressió evolutiva i alguns animals com la guineu àrtica tenen les extremitats i orelles més petites per evitar perdre tanta calor per superfície. 

Perdiu blanca (Lagopus muta) tremendament camuflada. És resident a la península Ibèrica. Crèdit: mtanenbaum/PIXABAY.

  1. Regulació de la temperatura del planeta 

La neu és molt important per regular la temperatura del planeta. Les seves característiques de solidesa i color fan que tingui un albedo molt elevada i a prop del 90% de la radiació solar entrant es reflecteix. Això ajuda a que les regions nevades permanentment, o gran part de l'any, es mantinguin molt més fresques que les que estan cobertes per terra nua, vegetació o aigua. 

Precisament, un dels factors que contribueix a que l'Hemisferi Nord s'escalfi de 2 a 3 vegades més ràpid que la mitjana mundial en la situació actual de canvi global és que la quantitat de neu i gel marí (estacional) va disminuint per les temperatures. A més, aquesta neu també perdent albedo, perquè es va contaminant per la pols o els productes d'origen humà. 

Related news

News
IPBES Namibia
News

IPBES publishes two reports to transform the way we engage with nature, conserve it and survive

News
IPBES CREAF
News

CREAF Participates in IPBES's First Plenary in Africa

News
DORI
News

CREAF commits to open research information