Biodiversitat

Què és la biodiversitat? Perquè cal conservar les espècies autòctones? Què perdem si no frenem l’extinció d’espècies? Fem recerca per millorar polítiques i pràctiques de gestió que tinguin com objectiu conservar la biodiversitat.  Al CREAF estudiem els mecanismes que generen i mantenen la biodiversitat en els ecosistemes terrestres. Analitzem com les espècies es distribueixen pel territori i com les espècies exòtiques invasores, el canvi d’usos del sòl o la contaminació posen en perill la conservació de la biodiversitat, especialment la d’àmbit mediterrani.  

Treballem amb espècies i comunitats de plantes i animals, abordant els estudis tant des d'escales moleculars com de tot l'ecosistema. 

Àrea biodiversitat

Focus àreas

El comportament animal és un dels mecanismes més importants a través dels quals els animals responen als canvis ambientals. A través de l’exploració i l’aprenentatge, els animals resolen  problemes i al seu torn, l’ambient modela el comportament i selecciona aquelles variants que funcionen millor. A més, les noves pressions de selecció podrien fer variar el comportament i alterant el seu propi ritme d’evolució. Al CREAF  investiguem com els animals es comporten i les decisions que prenen per entendre la seva ecologia i evolució.  Entendre aquest paper és fonamental per trobar solucions que contribueixin a mitigar la pèrdua actual de biodiversitat i de serveis ecosistèmics associats a les activitats humanes. 

Les principals línies de treball i experteses del CREAF en aquest camp inclouen:

  • Comportament animal i ecologia del moviment: Quantifiquem i modelitzem el comportament animal mitjançant mètodes computacionals i analítics, investigant com l'entorn i l'estat intern dels animals influeixen en els seus patrons de moviment.
  • Estocasticitat i estratègies de cerca: Estudiem com la variabilitat en el comportament pot influir en l’èxit de processos d’exploració i eliminar biaixos cognitius.
  • Selecció d'hàbitat i dinàmica de poblacions: Analitzem com les decisions individuals sobre l'hàbitat i l'explotació de recursos afecten la persistència i expansió de les poblacions.
  • Respostes al canvi ambiental i comportament adaptatiu: Investiguem com les activitats humanes afecten la tolerància dels animals a les alteracions ambientals i com el comportament pot influir en la diversificació i en les xarxes de pol·linització. 
Postdoctoral researcher

Què hem fet?

wildcat.png
Projecte / Iniciativa
Contractes i convenis
Actiu

Impacte dels gats domèstics ferals sobre el medi natural

medyci
Projecte / Iniciativa
Projectes estatals
Inactiu

D'illes a paranys: Dinàmiques metapoblacionals a la ciutat i la seva mediació a través dels atributs de les espècies i de les condicions de l'ambient

5557926467_a6eb953e90_z.jpg
Projecte / Iniciativa
Projectes estatals
Inactiu

Life history strategies to cope with human-induced rapid environmental changes

La nostra recerca se centra en entendre com les poblacions d'espècies i les comunitats naturals responen a canvis com el canvi climàtic i la intervenció humana. Analitzem les respostes de les espècies per veure com es poden adaptar o si estan en perill d'extinció, sobretot en els ecosistemes mediterranis i zones de gran biodiversitat.  A més, monitoritzem la biodiversitat i les espècies interactuen entre elles per comprendre millor els ecosistemes i predir futurs escenaris.  

L’objectiu és pensar estratègies d'adaptació i conservació efectives per conservar la biodiversitat i els serveis ecosistèmics que ens ofereixen i gestionar els recursos naturals de manera sostenible.  

Les principals línies de treball del CREAF en aquest camp són:

  • Característiques funcionals i trets adaptatius: Analitzem com els trets funcionals i la plasticitat fenotípica influeixen en les respostes demogràfiques al canvi climàtic i altres canvis globals.
  • Variabilitat genètica i genòmica: Estudiem la variabilitat genètica i genòmica relacionada amb els trets funcionals i la seva influència en les respostes demogràfiques.
  • Dinàmica de comunitats i reconstrucció del passat: Investiguem les respostes de les comunitats a les alteracions ambientals i reconstruïm les dinàmiques poblacionals a llarg termini basades en canvis ambientals històrics. 
Predoctoral researcher

Què hem fet?

IMPROMED
Projecte / Iniciativa
Projectes estatals
Actiu

Millorant el modelat de processos clau de dinàmica forestal per a la projecció de canvis a llarg termini del bosc Mediterrani en un context de canvi climatic

Atom 2
Projecte / Iniciativa
Projectes estatals
Actiu

Relacions entre l'ús específic dels bioelements i les característiques ecològiques del sistema planta-sol

banner1.png
Projecte / Iniciativa
Contractes i convenis
Inactiu

Seguiment a llarg termini dels ecosistemes fontinals de Catalunya

La gran diversitat de microorganismes, animals i plantes que viuen al planeta Terra són el resultat de milions d’anys d’evolució. Entendre els processos ecològics i evolutius, així com la seva interacció, és essencial per comprendre els orígens d'aquesta diversitat biològica i desenvolupar models predictius dels efectes del canvi climàtic aquesta biodiversitat. Sabem que els trets adaptatius poden evolucionar molt més ràpidament del que es pensava, en resposta al canvi global, així que hi ha un fort vincle entre ecologia i evolució, dues perspectives que combinem des del CREAF. Per fer-ho, treballem amb una varietat d’organismes, des de plantes i petits cucs fins a ocells i mamífers.  

Les principals línies de treball del CREAF en aquest camp són:

  • Genètica i evolució de trets adaptatius: Analitzem la base genètica dels trets adaptatius en plantes, així com l'impacte de les expansions sobre la diversitat genètica i l'evolució dels trets vitals.
  • Models predictius i canvi global: Integrem informació demogràfica, ecològica i evolutiva per millorar les prediccions sobre els efectes del canvi global.  
  • Diversificació adaptativa i intel·ligència animal: Investiguem el paper del comportament en la diversificació adaptativa i analitzem l'evolució de la intel·ligència animal i l'impacte de les espècies invasores. 
Predoctoral researcher

Què hem fet?

Escorça
Projecte / Iniciativa
Projectes estatals
Actiu

Composició elemental de briòfits per investigar la competència i colonizació de plantes terrestres

cog-buffer.png
Projecte / Iniciativa
Projectes estatals
Inactiu

Comportament i persistencia de la població sota canvis ambientals

llangardaix.png
Projecte / Iniciativa
Inactiu

Desenmascarant les invasions biològiques: conseqüències de la proliferació de serps invasores per una sargantana endàmica al Mediterrani

Avui el canvi climàtic i l’impacte dels humans, altera la fenologia i la distribució de les espècies, canvia la manera com les espècies s’organitzen i interactuen. Quins efectes pot tenir una caiguda prematura de les fulles? Com afecta al cicle del carboni? I si la sortida de les flors no coincideix amb el dels pol·linitzadors?

Analitzem aquests canvis, monitoritzem la biodiversitat i estudiem la resiliència dels ecosistemes i la seva capacitat d’adaptació. L’objectiu és desenvolupar eines per anticipar-nos, per conservar la natura i els serveis ecosistèmics i mantenir així un planeta habitable.  

Les principals línies de treball del CREAF en aquest camp són:

  • Canvis en composició i estructura dels boscos: Caracteritzem els canvis recents per millorar la modelització de la seva resposta als canvis ambientals.
  • Límits fisiològics i distribució de la vegetació: Estudiem els límits fisiològics de les plantes enfront de l'estrès i com els canvis ambientals afecten la distribució de la vegetació.
  • Influència dels gradients ambientals: Analitzem com els gradients ambientals (altitudinals, climàtics, de paisatge) impacten la distribució i la fenologia dels organismes.
  • Genètica de poblacions, espècies exòtiques i pol·linitzadors: Desenvolupem models de distribució per preveure els efectes del canvi climàtic sobre l'estructura genètica de les poblacions, avaluem la capacitat invasiva d’espècies exòtiques i els seus impactes, i estudiem la variabilitat i les interaccions de les comunitats de pol·linitzadors. 
Predoctoral researcher

Postdoctoral researcher

Technician

Postdoctoral researcher

Què hem fet?

Atom 2
Projecte / Iniciativa
Projectes estatals
Actiu

Relacions entre l'ús específic dels bioelements i les característiques ecològiques del sistema planta-sol

Grup de recerca
Actiu

Conservació de la biodiversitat en un context de canvi global

PIPOL
Projecte / Iniciativa
Contractes i convenis
Actiu

Els pol·linitzadors silvestres a Catalunya : Informe sobre estatus, amenaces i àmbits prioritaris d'actuació per a la seva conservació

Les espècies interaccionen entre elles de formes molt diverses, com son l’herbivoria, la depredació, el parasitisme, amb relacions mutualistes (pol·linització, dispersió de llavors), etc. Les interaccions formen xarxes que poden arribar a ser molt complexes. Així, al CREAF analitzem l’estructura i la robustesa de les xarxes d’interaccions en front a diferents factors de canvi global (canvi climàtic, canvis d’usos del sòl, intensificació agropecuària, espècies exòtiques invasores). Ho fem en organismes del sòl, ecosistemes de muntanya, de sistemes lacustres, i per moltes funcions, dispersió de llavors, pol·linització, cicles biogeoquímics, expansió dels boscos, etc.

Les principals línies de treball i experteses del CREAF en aquest camp són:

  • Cicles biogeoquímics i compostos volàtils: Estudiem les interaccions biòtiques amb els cicles biogeoquímics i l'impacte dels compostos orgànics volàtils en les relacions entre plantes, microorganismes i animals.
  • Microartròpodes i xarxes tròfiques: Analitzem les interaccions tròfiques dels microartròpodes del sòl i les xarxes tròfiques en ecosistemes lacustres.
  • Insectes, fongs i xarxes ecològiques: Mesurem les interaccions tròfiques d’insectes i fongs amb tècniques de metabarcoding i avaluem la resistència de les xarxes ecològiques de muntanya davant les espècies invasores.
  • Pol·linització i vegetació: Investiguem les xarxes planta-pol·linitzador i la seva funció, així com la interacció entre vegetació i comunitats microbianes del sòl. 
Postdoctoral researcher

Postdoctoral researcher

Technician

Què hem fet?

Escorça
Projecte / Iniciativa
Projectes estatals
Actiu

Composició elemental de briòfits per investigar la competència i colonizació de plantes terrestres

Atom 2
Projecte / Iniciativa
Projectes estatals
Actiu

Relacions entre l'ús específic dels bioelements i les característiques ecològiques del sistema planta-sol

PIPOL
Projecte / Iniciativa
Contractes i convenis
Actiu

Els pol·linitzadors silvestres a Catalunya : Informe sobre estatus, amenaces i àmbits prioritaris d'actuació per a la seva conservació

Col·laboració internacional
Biodiversitat

Image
embs
Image
ebcc
Image
alternet

Notícies relacionades

Notícia
Plantada UAB CREAF
Notícia

Plantem arbres i arbustos amb una trentena de voluntàries

Infografia
Com beuen les plantes? CREAF
Infografia

Com beuen les plantes?

Infografia
La importància de la fusta morta al bosc
Infografia

La importància de la fusta morta al bosc