Bosque
Què és la resiliència forestal?
A causa del canvi climàtic cada any enregistrem temperatures més elevades i les precipitacions s’estan tornant escasses. Aquest canvi de paradigma climàtic, sumat a un cúmul de pertorbacions com ara incendis forestals i plagues, posa a prova la resiliència dels boscos d’arreu del món i especialment els de les zones de clima mediterrani que estan patit un augment de les condicions d’aridesa. La capacitat de les espècies per adaptar-se a aquestes condicions definirà els boscos del futur. Però, són prou resilients els boscos mediterranis?
Ciència i art, sincronitzades al ritme del bosc
Els rellotges de l'estació biològica de Can Balasc es van desaccelerar a les 11 h del matí del passat 25 de novembre. A aquesta hora, un grup multidisciplinari es congregava en aquest privilegiat espai forestal emplaçat en ple Parc de Collserola per reflexionar sobre el temps. Diverses persones del món de la ciència, l'art, el disseny, la filosofia, la poesia i la història, entre altres, ens aturàvem a qüestionar-nos el ritme accelerat de la vida i contraposar-lo amb l'experiència extensa i cíclica de la natura.
El CREAF et convida a experimentar amb la natura dintre i fora de l’aula
A un webinar per a docents d’educació infantil, primària i primer cicle de l’ESO, el CREAF, l’Ajuntament de Barcelona i BOS+ presentaran tres iniciatives innovadores que volen reconnectar els nens i les nenes amb la naturalesa des de l’escola.
Els boscos europeus estan més connectats les darreres dècades
Abandonament de la gestió forestal tradicional, dels cultius, de la pastura extensiva... Els últims anys han portat molts canvis per als boscos d'Europa que estan relacionats amb els canvis en la societat i l'economia. Aquesta tendència continua i, per això, investigadors del CREAF i la UAB estan indagant en com afecta a la composició de bosc. Un recent estudi apunta que la connectivitat entre ells ha augmentat, però no per l'augment de bosc pròpiament sinó per la disminució de cultius que comporta.
Boscos madurs, petites vacunes contra el canvi global
En el marc del Dia Internacional dels Boscos us presentem un reportatge de fons sobre els boscos madurs. Què són i per què poden funcionar com petites vacunes contra el canvi climàtic i global? Cal gestionar-los? Com?
El ritme amb què els boscos de Catalunya capturen CO2 disminueix un 17% en 25 anys
En un quart de segle, entre 1990 i 2014, els boscos de Catalunya han patit un descens generalitzat de la seva capacitat de capturar diòxid de carboni (CO2), que arriba gairebé al 17%. Així mateix, l’aigua blava, la pluja que no aprofiten les plantes i arriba als rius i aqüífers, s’ha reduït fins a un 29%.
La Fundació Bancària "la Caixa", el CREAF i l'ICTA presenten l'estudi pioner 'Boscos sans per a una societat saludable'
Primera recerca en boscos mediterranis que analitzarà amb base científica el vincle entre els boscos i la salut de les persones.