Energies renovables

Un estudi marca l’estratègia òptima per accelerar la transició energètica a la Xina

La Xina s’ha marcat com a meta assolir el punt màxim d’emissions de diòxid de carboni el 2030 i a partir de llavors reduir les emissions fins arribar a la neutralitat de carboni l’any 2060. Per aconseguir-ho, necessita augmentar l’energia fotovoltaica i eòlica fins a 10-15 petawatts hora (PWh).

Energies renovables Jordi sardans Josep peñuelas Transició ecològica

Cal desaccelerar

Un arbre és bell, però encara més: té dret a la vida; com l’aigua, el sol i les estrelles, és essencial. La vida a la terra és inconcebible sense els arbres. Els boscos creen clima, el clima influeix en el caràcter de la gent, i així successivament. No hi ha civilització ni felicitat si els boscos cauen sota la destral, si el clima és aspre i sever, si la gent és aspre i severa… Quin futur tan terrible!

Anton Pavlovich Txejov, Oncle Vània.

Decreixement Energies renovables Jaume terradas

El canvi obligat

Ara que alguns mitjans comencen a parlar del final de la pandèmia, sembla que la majoria de la gent està desitjant tornar al model de vida anterior. Però això és incompatible amb la nostra pròpia supervivència, segons el darrer informe de l’IPCC. No hem après res?

Aena Aeroport del prat Ampliació del aeroport Castor Ciment Dependència energética Edat de gel Energies renovables Fagan Infraestructures Ipcc Joe biden La ricarda Límits del desenvolupament Pandèmia Philipp blom Ramon sans Stiglitz Turisme

2020, l’any de... de què?

Aquest 2020 que acabem de deixar serà molt recordat, sens dubte, i de manera no gaire positiva. Més enllà de les persones que han perdut éssers estimats —com ha succeït a la nostra família— per a les quals l’any que hem deixat enrere no podrà ser mai de bon record, la qüestió és com acabarà passant a la història de la humanitat.

Agricultura Agricultura regenerativa Canvi climàtic Col·lapse Coronavirus Decreixement Energies renovables Green deal @ca Pac @ca Pandèmia Pèrdua biodiversitat Política ambiental Serveis ambientals Serveis ecosistèmics

Arribar als acords de la COP21 és ara per ara una utopia

La COP21 fixava un augment màxim de la temperatura el 2100 en 1,5 ºC respecte la dels nivells preindustrials. Només un escenari on es redueixin molt les emissions humanes de CO2, hi hagi un creixement important de les renovables, i potser amb una aplicació de tecnologies de segrest artificial de carboni, permetria acomplir l’objectiu.

Atmosfera @ca Augment Canvi climàtic Canvi global Captació co2 Co2 Combustibles fòssils Contaminació atmosfèrica Cop21 Diòxid de carboni Embornals Emissions Energies renovables Escalfament global Escenari Geu Josep peñuelas Nature communications Projecció Temperatura

Aplicar una taxa del 0,05% a les transaccions financeres podria subvencionar el desplegament global de les energies renovables

Experts del CREAF i del CSIC han publicat un estudi científic a la revista Energy Policy que demostra que un conjunt de reformes, regulacions i taxacions del sistema financer global podrien fer possible un canvi de paradigma energètic.

Csic Energies renovables Geu Rio+20 Sostenibilitat