Temperatures

Els llangardaixos de climes freds són els més afectats pel canvi climàtic

Un estudi publicat avui a Nature Communications reconstrueix la història dels lacèrtids des de fa milions d’anys fins l’actualitat per comparar com han actuat davant altres canvis climàtics. La recerca, liderada pel CREAF, adverteix que les espècies de les regions fredes seran les més afectades, perquè tenen un rang de distribució petit i la temperatura que necessiten per viure se superarà fàcilment.

Adaptació Canvi climàtic Clima Evolució Filogènia Filogenòmica Fòssils Lacertidae Lacèrtids Llangardaixos Sargantanes Temperatures

El CREAF participa a la IX Trobada d'Estudiosos del Montseny

Diversos investigadors i investigadores del CREAF han participat durant la jornada de dijous en tres de les ponències d'aquesta trobada. La reunió serveix per a intercanviar experiències, i a partir dels estudis presentats incrementar el coneixement i sumar sinergies en favor de la conservació del patrimoni natural i cultural del Montseny.

Abies alba Adrià barbeta Aigua Anna avila Avet Avetosa Briòfits Canvi climàtic @es @ca Canvi global Catherine preece @ca Climatologia @ca Diputació de barcelona Ferran sayol @ca Fonts Francesc sabater Gestió Geu Guillem bagaria Irene fraile Josep peñuelas @es @ca La garriga Marcos fernandez-martinez Montseny Parc natural Pla de conservació Temperatures Trobada d'estudiosos del montseny Vegetació

El límit superior dels boscos puja més lentament que les temperatures al Tibet

La línia superior dels boscos ascendeix més lentament o fins i tot s’atura quan l’alçada i densitat dels arbustos i herbes és important. Les espècies vegetals que conviuen amb els arbres també defineixen l’ascens dels boscos, tant com el canvi climàtic, l’activitat dels humans i la morfologia del terreny. L’altiplà del Tibet ofereix una zona d’estudi prístina sense pràcticament pressió humana.

Alta muntanya Boscos Canvi climàtic Competència Geu Imbalance-p Josep peñuelas Límit arbori Pnas Temperatures Tibet Treeline

Els canvis en la ramaderia tradicional han provocat que s’expandeixin els boscos dels Pirineus

Així ho demostra un article amb participació d' Aitor Ameztegui i Lluís Brotons, investigadors del CREAF, que estudia com ha variat el límit superior del bosc dels Pirineus en els últims 50 anys. Segons l’estudi, el límit del bosc ha pujat cap amunt de la muntanya una mitjana de 40 metres i la disminució de la pressió ramadera n’és un dels principals causants. Contràriament al que s’ha cregut fins ara, el canvi climàtic jugaria un paper molt menys important.

Agricultura Ascens Canvi d'usos del sòl Canvi global Espais oberts Muntanya Pirineus Ramaderia Temperatures

Els boscos europeus estan frenant la sortida prematura de les fulles

Tot i que entre 1980 i 1994 els arbres brotaven 4 dies abans per cada grau que augmentava la temperatura, avui dia ja només ho fan amb 2 dies d'antelació. Segons l'estudi en què ha participat Josep Peñuelas, professor d'investigació del CSIC al CREAF, els hiverns més càlids i les hores de llum estan forçant a les plantes a controlar els calendaris fenològics.

Boscos Brots Canvi climàtic Canvi global Clima Escalfament Europa Fulles Geu Imbalance-p Josep peñuelas Temperatures

L’augment de les temperatures durant el dia està avançant la sortida de les fulles

Un estudi liderat per Josep Peñuelas, investigador del CREAF al CSIC,  ha proposat una nova metodologia per descriure amb més precisió els canvis en el cicle de vida de les plantes provocats per l'escalfament del planeta. Gràcies al nou mètode han comprovat que la primavera biològica comença entre 4 i 5 dies abans que fa 30 anys. Les temperatures diürnes més que no pas les nocturnes determinen aquest canvi fenològic.

Canvi global Co2 Fenologia Geu Imbalance-p Josep peñuelas Temperatures