Ecology

Què és la resiliència forestal?

A causa del canvi climàtic cada any enregistrem temperatures més elevades i les precipitacions s’estan tornant escasses. Aquest canvi de paradigma climàtic, sumat a un cúmul de pertorbacions com ara incendis forestals i plagues, posa a prova la resiliència dels boscos d’arreu del món i especialment els de les zones de clima mediterrani que estan patit un augment de les condicions d’aridesa. La capacitat de les espècies per adaptar-se a aquestes condicions definirà els boscos del futur. Però, són prou resilients els boscos mediterranis?   

Bosc Clima mediterrani Ecologia Incendis forestals Pertorbacions Resiliència forestal

Els vikings van ser els primers en assentar-se a les Açores?

Un estudi recent liderat pel CIBIO, la Universitat de las Azores i el CSIC amb la participació del CREAF revela que les navegacions dels vikings els podria haver portat a les illes Açores uns 700 anys abans de l’arribada dels portuguesos. Els resultats, publicat a la revista PNAS, s’han obtingut a través de mostres de sediments de diferents llacs de l’arxipèlag i reconstruccions ambientals i climàtiques.

Açores Arqueologia Cores Ecologia Geologia Història Llacs Moedls climàtics Reconstrucció Sediments Vikings

11 dones imprescindibles per l'ecologia terrestre i l'evolució

La història de la ciència sovint no visibilitza a totes les persones per igual. Algunes, persones claus que han inspirat o provocat grans canvis de paradigma en aquest cas del món de l'ecologia i l'evolució. Moltes d'elles han estat dones, i per això nosaltres volem aprofitar el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència per donar-les a conèixer.

Descarrega aquí la infografia completa pel Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Donaiciència Ecologia Gènere Institucional Jaume terradas José luis ordóñez